-
04-02-2025
-
16:00 – 19:00
-
-
AYA-zorgverleners van verschillende disciplines
Hoe geef je als zorgverlener sámen met de AYA-patiënt de zorg en behandeling vorm? Wat vinden AYA’s hierin belangrijk? Welke betekenis heeft kwaliteit van leven voor hen? En welke rol speelt werken aan herstel bij gevoel van eigen regie, ongeacht de prognose?
Tijdens deze masterclass leer je hier meer over én ga je er actief mee aan de slag!
Inhoud en opbouw
Deze masterclass wordt gegeven door twee ervaringsdeskundige trainers. Vanuit hun ervaringsperspectief worden zorgprofessionals geïnformeerd, wordt er gereflecteerd op het eigen handelen en worden er waardevolle inzichten en praktische handvatten in de AYA-zorgverlening eigen gemaakt. Bij alle onderdelen ligt de focus op dat wat écht werkt voor patiënten.
Aan bod komen onder andere:
-
Belang van inzet van ervaringsdeskundigheid en patiëntenperspectief in de (ontwikkeling van) zorg
-
Herstelgerichte benadering en betekenis kwaliteit van leven; verschil tussen genezing en herstel en de verschillende fasen van herstel
-
Samen beslissen in de AYA-zorg; hoe je een écht gelijkwaardige dialoog voert en wat dit oplevert
-
Presentiebenadering; kennis, vaardigheden en houding
-
Het bespreken van leeftijdsspecifieke AYA-zorgbehoeften
Naast theoretische verdieping oefenen deelnemers met de onderwerpen. Ook is er ruimte voor inbreng van eigen ervaringen en ontwikkelbehoeften. Deze masterclass heeft dan ook een praktijkgericht en interactief karakter.
Over de docenten
Marloes Burema is trainer, onderwijskundige, kwaliteitsdeskundige en ervaringsdeskundige.
Elma Camo is trainer, coach, bedrijfsdeskundige en ervaringsdeskundige.
Vanuit hun initiatief Focus op Leven zetten Marloes en Elma hun ervaringen met een ingrijpende diagnose op jonge leeftijd in bij diverse activiteiten en bijeenkomsten voor patiënten en zorgprofessionals. Thema’s als herstel versus genezing, zelfregie, empowerment, Shared Decision Making en participatie vormen de leidraad in hun (werk)leven.
Voor wie?
Zorgverleners van alle disciplines die reeds zorg verlenen aan AYA’s, ongeacht de tumorsoort. In het bijzonder wordt gedacht aan verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, medisch maatschappelijk werkers en andere psychosociale zorgverleners, paramedische zorgverleners en medisch specialisten.
Er is plek voor maximaal 40 deelnemers.
Waar en wanneer
De scholing vindt plaats op 4 februari 2025 van 16:00 tot 19:00, bij Gardens Business Centre Oudlaen (Oudlaan 4, Utrecht).
Accreditatie
Er wordt accreditatie aangevraagd bij de VSR als V&VN voor deze masterclass.
Kosten
Van deelnemers wordt een eigen bijdrage van €25,- gevraagd, welke vooraf middels bankoverschrijving voldaan dient te worden.
De eigen bijdrage is inclusief een soep en broodjes.
Op deze scholing zijn onze algemene voorwaarden deelname scholingsactiviteiten van toepassing.
Meer achtergrondinformatie over inzet ervaringsdeskundigheid
Ervaringsdeskundigheid begint met het ‘doorleven’ van een bepaalde ervaring, ontwrichting in het leven. Zoals in het geval van de sprekers, kanker op een relatief jonge leeftijd in een vergevorderd stadium. Vervolgens worden collectieve ervaringskennis, vakkennis en vaardigheden ontwikkeld. De ervaringsdeskundige werkt niet alleen aan eigen ontwikkeling en herstel maar gebruikt eigen ervaring en kennis op een professionele manier om iets voor anderen / de samenleving te kunnen betekenen.
Steeds vaker komt er vanuit de zorg bij een ingrijpende diagnoses zoals kanker de vraag naar het betrekken van het ervaringsdeskundige patiëntenperspectief. De levensfase waarin de AYA zich bevindt maakt de noodzaak hiernaar des te groter.
-
04-02-2025
-
16:00 – 19:00
-
-
AYA-zorgverleners van verschillende disciplines