Ga naar de inhoud

Ik heb kanker (gehad)

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar de diagnose kanker krijgen. Net als jij. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb jij hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat jíj nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.

Jong en kanker: AYA-zorg is er voor jou!
AYA patiënten folder

Patiëntenfolder

Heb je deze folder nog niet gevonden in je ziekenhuis of is deze nog niet aan jou uitgereikt? Bekijk dan de AYA-patiëntenfolder. Hierin vind je informatie over AYA-zorg in het ziekenhuis.

bollenfiguur gespreksonderwerpen

Vragenlijst om mee te nemen naar het ziekenhuis

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, zijn er zoveel dingen waar je tegelijkertijd aan moet denken dat je er misschien wel een vergeet. Daarom een lijstje met onderwerpen als een ‘houvast’. Om mee te nemen naar je arts of verpleegkundige. Niet op al je vragen zijn antwoorden mogelijk. Het is vooral ook SAMEN zoeken naar oplossingen. Het bespreekbaar maken van de dingen waar je mee zit, kan ook al opluchting geven.

zorgkaart

Waar vind je AYA-zorg?

AYA-zorg is in steeds meer Nederlandse ziekenhuizen te vinden. Benieuwd of AYA-zorg beschikbaar is in jouw eigen ziekenhuis? Bekijk onze zorgkaart en neem contact op met de betreffende contactpersonen.

Is er (nog) geen contactpersoon beschikbaar in jouw ziekenhuis? Je kunt je altijd laten doorverwijzen naar een AYA-poli bij het UMC bij jou in de buurt! De poli’s vind je onder de oranje pinnetjes op de zorgkaart.

Lotgenoten activiteiten

Op zoek naar leuke activiteiten waar je andere AYA’s kunt ontmoeten?! Kijk dan snel op de activiteitenkalender van Stichting Jongeren en Kanker (SJK)! Op de kalender vind je kookworkshops, zeiltochten, retraites, informatieve bijeenkomsten en meer! De activiteiten worden veelal georganiseerd door, of in samenwerking met, jonge mensen die zelf ook kanker hebben (gehad).

AYA-zorg

Wat is AYA-zorg

AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. AYA-zorg gaat uit van een integrale, ‘heel-de-mens’, zorgvisie en focust op kwaliteit van leven van AYA’s tijdens en na kanker. Hierbij maakt de vorm van kanker, soort behandeling of fase van ziekte niet uit. AYA-zorg begint vanaf diagnose en is beschikbaar tot en met de nazorg. De vraag ‘wie ben jij en wat heb jij nodig?’ staat bij AYA-zorg steeds centraal.

Logo Kanker.nl

Informatie over ziekte en gevolgen

Voor meer informatie over jouw kankersoort, de behandelingen en de gevolgen kun je terecht op www.kanker.nl.

Hier kun je ook ervaringen lezen van andere mensen met kanker en met hen in contact komen.
Er wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van AYA-specifieke informatie en tools op kanker.nl!

AYA-community

Op de AYA-community kunnen jij en je naasten op een veilige plek ervaringen met elkaar uitwisselen met andere AYA’s en naasten. Binnenkort gaan de AYA-communities verhuizen, maar tot die tijd kun je nog inloggen of een account aanvragen via onderstaande links: