Ga naar de inhoud

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat je een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt raakt door een ongeluk of ziekte, zoals bijvoorbeeld kanker. Als werknemer ben je voor arbeidsongeschiktheid al verzekerd bij je werkgever. Lees hier meer over arbeidsongeschiktheid als werknemer. Als uitzendkracht heb je een vangnetregeling.

Voor wie is de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voornamelijk relevant voor zelfstandig ondernemers: ZZP’ers, maar ook freelancers, vrije beroepsbeoefenaars en eigenaars van eenmanszaken of VOFs. De verzekering voorziet in een periodieke (bijvoorbeeld maandelijkse) uitkering bij ziekte of invaliditeit. De hoogte van de periodieke uitkering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is meestal afgeleid van het inkomen van de ondernemer.

Hulp bij arbeidsongeschiktheidsverzekering en kanker

Op kanker.nl vind je allerhande informatie over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers. Denk aan wat je moet doen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te vragen, veelvoorkomende problemen bij het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als (ex-)kankerpatiënt en eventuele alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Let op: Het kan zijn dat een verzekeraar je afwijst voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege medische redenen. Een andere verzekeraar mag niet vragen of je in het verleden bent geweigerd om medische redenen (bijvoorbeeld omdat je kanker hebt gehad). Wel mag de verzekeraar vragen of een andere verzekeraar je eerder heeft geweigerd om niet-medische redenen, zoals fraude of wanbetaling.

Let op: Er zijn verschillen in hoe gedetailleerd verzekeringsmaatschappijen je gezondheid uitvragen. Het kan dus de moeite waard zijn om je daarin te verdiepen.