Stappenplan inrichten AYA-zorg
In een algemeen ziekenhuis is de incidentie ± 5 tot 95 AYA’s per jaar. Werk je in een algemeen ziekenhuis en wil je als zorgverlener in jouw ziekenhuis ook AYA-zorg verlenen? Uitgangspunt is dat elke zorgprofessional in de basis leeftijdsspecifieke AYA-zorg kan verlenen door ieder jongvolwassene tussen de 18 en 39 jaar met een oncologische diagnose te herkennen als AYA en te erkennen dat in deze levensfase leeftijdsspecifieke zorg gewenst is.
Dit stappenplan maakt inzichtelijk hoe een algemeen ziekenhuis AYA-zorg kan opstarten en implementeren.
Dit stappenplan is bijgewerkt op 18 augustus 2021
Bijlage 1 Het nationaal AYA Zorgnetwerk, de regionale netwerken en de centrale coördinatie
Bijlage 2 AYA-basiszorg versus complexe AYA zorg
Kwaliteitskader AYA-zorg
In het kort: in principe kan elke zorgprofessional in Nederland leeftijdsspecifieke AYA-zorg verlenen. AYA-zorg is geëchelonneerd georganiseerd, anticiperend op de zorgbehoefte van de AYA vanaf diagnose. In de SONCOS-normering en de operationele criteria voor uitvoer van AYA-zorg staan zowel de organisatie, faciliteiten en expertise in AYA-zorg beschreven als de kenmerken van leeftijdsspecifieke zorg.
Communicatiemateriaal
De organisatie biedt zorgprofessionals en instellingen die AYA-zorg verlenen PR & communicatiemateriaal met de AYA-huisstijl. Waaronder de AYA-patiëntenfolder, input voor webteksten, (pers)berichten, banners, powerpoint- en flyer formats en richtlijnen voor het inrichten van online informatie. Een (digitaal) pakket met deze materialen en ondersteuning bij de implementatie hiervan zijn op te vragen bij het centrale coördinatieteam.
Aansluiten bij AYA Zorgnetwerk
De centrale coördinatie van het AYA Zorgnetwerk biedt ondersteuning bij het opstarten van AYA-zorg in jouw ziekenhuis of eerste- of tweedelijns praktijk. Verleent jouw instelling nog geen AYA-zorg? Neem contact met ons op en dan gaan we samen aan de slag!
Pilot lijnloze AYA-zorg tussen ziekenhuis en eerste lijn
In september 2022 starten twee pilots ‘Lijnloze AYA-zorg tussen het ziekenhuis en de eerstelijns oncologienetwerken’. De pilots gaan lopen in de regio’s rondom de twee AYA-poli’s van de AYA-kenniscentra Erasmus MC en Radboudumc.
Tijdens het webinar op 20 juni 2022 werd de aanpak van de pilots uitgebreid toegelicht.
Meer informatie? Lees dit nieuwsbericht of bekijk het webinar.
Bekijk ook de pagina’s: