Ga naar de inhoud

Behoud van vruchtbaarheid bij kanker

Oranje achtergrond met de verschillende opties voor het behoud van vruchtbaarheid bij kanker in pictogrammen weergegeven
Veel jonge mensen met kanker zullen bezorgd zijn over het behoud van hun vruchtbaarheid. Er zijn gelukkig verschillende methoden beschikbaar waarmee zij hun vruchtbaarheid kunnen behouden, ondanks dat ze een antikankerbehandeling ondergaan. Deze methoden hebben vrijwel allemaal alleen succes voorafgaand aan de antikankerbehandeling. Daarom is het ontzettend belangrijk dat artsen deze opties met hun jongvolwassen patiënten bespreken, voordat de patiënt de behandeling ondergaat. Dat geldt ook voor hun patiënten die nog helemaal niet nagedacht hebben over kinderen, of er niet mee bezig zijn. Het is ook goed dat jonge mensen met kanker zelf ook op de hoogte zijn van de opties die zij hebben om hun vruchtbaarheid te behouden. Die verschillende opties kunnen zij dan met hun arts bespreken. Hieronder vind je aantal video’s over de meest gangbare methoden voor het behouden van vruchtbaarheid, voorafgaand aan een antikankerbehandeling.

Behoud vruchtbaarheid voor jonge mannen met kanker

In deze video wordt uitgelegd hoe het invriezen van zaadcellen helpt om de vruchtbaarheid van jonge mannen met kanker te behouden. Men vriest zaadcellen in vloeibaar stikstof in om ze te bewaren voor later.

Behoud vruchtbaarheid voor jonge vrouwen met kanker

Invriezen van eicellen

Deze animatie legt uit hoe het invriezen van eicellen helpt om de vruchtbaarheid van jonge vrouwen met kanker te behouden. Men haalt rijpe eicellen uit de eierstokken en vriest deze in stikstof in. Zo worden de eicellen bewaard voor later.

Invriezen van embryo’s

Deze animatie legt uit hoe het invriezen van embryo’s helpt om de vruchtbaarheid van jonge vrouwen met kanker te behouden. Na kunstmatige bevruchting bewaart men de embryo’s in vloeibaar stikstof. Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen met een vaste, mannelijke partner.

Verplaatsing van de eierstok

Deze animatie legt uit hoe het verplaatsen van de eierstok helpt om de vruchtbaarheid van jonge vrouwen met kanker te behouden. Door middel van een kijkoperatie verplaatst men de eierstok.  Daardoor wordt deze minder of niet aangetast wanneer men de onderbuik bestraald.

Invriezen van eierstokweefsel

Deze animatie legt uit hoe het invriezen van eierstokweefsel helpt om de vruchtbaarheid van jonge vrouwen met kanker te behouden. Via een kijkoperatie verwijdert men een eierstok en vriest deze in reepjes in stikstof in. Deze behandeling voert men alleen uit bij vrouwen en meisjes die grote kans hebben om in de overgang te raken door hun antikankerbehandeling.

Voor meer informatie over vruchtbaarheid en kanker kun je kijken op de website van het Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie en Kanker.nl. Bekijk ook onze informatie over zwangerschap en kanker.

Onze dank gaat uit naar Enjoy the Ride voor het financieel mogelijk maken van deze serie video’s.