Door je ziekte, onderzoeken en behandelingen kun je pijn hebben. En dat is natuurlijk heel onprettig. De behandelend specialist zal jou zo veel mogelijk helpen als je pijn hebt. Soms haalt deze het ‘pijnbehandelteam’ erbij. Dat zijn specialisten die precies weten welke aanpak voor bepaalde ‘pijnen’ het beste is. We doen altijd ons best om de pijn te bestrijden, maar helaas is het niet altijd mogelijk om het helemaal te laten verdwijnen. Veel pijnklachten kunnen we met medicatie goed onder controle brengen en houden. Van paracetamol tot morfine. De medicatie wordt in tabletten, zetpillen of drankje gegeven, of via een pleister op de huid. Kun je niet meer slikken? Dan kan morfine ook onder de huid gegeven worden met behulp van een pompje. Fentanyl, een soort morfine, kunnen we ook geven via een ‘lolly’. Dit is een staafje dat je in je wang laat rusten; de Fentanyl gaat via je slijmvlies in je bloed. Tegenwoordig kun je trouwens ook een neusspray krijgen voor pijnbestrijding.
Praat erover
Niemand loopt graag met pijn rond. Praat er daarom over met je behandelend arts. Probeer hem of haar goed uit te leggen waar de pijn zit en hoe het erg het is. Dat is belangrijk want pijn is heel subjectief; iedereen heeft zijn eigen pijngrens. Wat de één ontzettend pijnlijk vindt, vindt de ander wel meevallen. Dus moet je altijd goed aangeven bij je arts wat je ervaart. Vind je dat lastig? Met bijvoorbeeld ‘pijnscorelijsten’ kunnen we je helpen de pijn onder woorden te brengen. Samen met je arts of het pijnbehandelteam bepaal je hoe jouw pijn behandeld gaat worden.
In de folder van KWF Kankerbestijding lees je meer over pijn bij kanker.
Palliatief Consult Team
Het Palliatief Consult Team besteedt veel aandacht aan het verlichten van symptomen in het algemeen, en van pijn in het bijzonder. Veel pijnklachten kunnen met medicatie goed onder controle te brengen en te houden zijn. Naast een simpele paracetamol (de basis van elke manier van pijnbehandeling) wordt ook veel gebruik gemaakt van morfine en daarop gelijkende stoffen. De medicatie wordt waar mogelijk in tabletten gegeven, maar kan ook worden toegediend via een pleister op de huid. Wanneer slikken niet meer mogelijk is, kan morfine ook onder de huid gegeven worden met behulp van een pompje.
Zenuwblokkade
Soms is het noodzakelijk om de pijn te behandelen met een zenuwblokkade. In die gevallen, en in gevallen dat de behandeling van de pijn complex is, zorgt het Palliatief Consult Team voor een goede afstemming van de behandeling met het Pijnteam.
op de site van Kanker.nl vind je meer informatie over behandeling van pijn.