Ga naar de inhoud

Ondersteuning bij seksuele problemen

De behandeling van kanker kan invloed hebben op je seksualiteit, gevoelens van intimiteit of lichaamsbeleving, of hoe aantrekkelijk je je voelt. Bijvoorbeeld door een amputatie, haarverlies of blijvende littekens. Door chemo- of hormoontherapie kunnen gevoelens van seksualiteit op een laag pitje komen te staan of zelfs verdwijnen. Je kan minder of geen zin in seks hebben, of juist meer door je behandeling. Dat is volkomen normaal, zoals je kunt beluisteren in onze podcast de Bespreekkamer.

Hulp bij problemen

Weet dat er voldoende hulp beschikbaar is als je problemen ervaart met je seksleven. Je kan het ter sprake brengen bij je behandelend arts, je AYA-polizorgteam of zelfs je huisarts. Je kan ook naar een seksuoloog gaan. In de Verwijsgids Kanker vind je seksuologen die gespecialiseerd zijn in seks en kanker. Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) houdt zich bezig met zowel de kwaliteit van de seksuologische hulpverlening, van voorlichting, preventie en onderwijs en van wetenschappelijke onderzoeken. Alle geregistreerde seksuologen NVVS (dus met keurmerk) zijn te vinden op de site van NVVS.

Praat erover

Praat over je seksleven met mensen die je vertrouwt. Je kan ook contact zoeken met lotgenoten over dit onderwerp via de AYA-community. Je kan altijd je met je zorgverleners praten over seks en kanker. Voel je je daar niet prettig bij? Vraag dan om een verwijzing naar een AYA-polizorgteam.

Informatie online

Ga je liever zelf op zoek naar informatie? Kanker.nl en KWF Kankerbestrijding hebben een heldere webpagina over seksuele gevolgen door kanker.  Ook NFK biedt informatie over seks en kanker. Deze is alleen niet specifiek voor jongeren en jongvolwassenen.