Leukemie
Leukemie (bloedkanker) is kanker van je witte bloedcellen. Deze leukemiecellen rijpen niet goed uit tot volwassen cellen. Hierdoor ontstaat een tekort aan normale (volwassen) witte bloedcellen. De leukemiecellen blijven zich delen en hopen zich op in je beenmerg. Hierdoor maakt je beenmerg ook minder rode bloedcellen en bloedplaatjes aan. Je hebt witte bloedcellen nodig voor de afweer tegen indringers in je lichaam, zoals bacteriën en virussen. De afwijkende leukemiecellen kunnen dat minder goed.
Meer informatie over Leukemie vind je op de website kanker.nl of kijk op de site van het ziekenhuis waar je onder behandeling bent. Er is ook een patiëntenorganisatie: Stichting Contactgroep Leukemie.
Lymfeklierkanker
Alle soorten lymfklierkanker samen (dus zowel het Hodgkinlymfoom als de non-Hodgkinlymfomen) worden maligne lymfomen genoemd. Ongeveer 15 procent van de kwaadaardige lymfomen zijn Hodgkinlymfomen. Bij het Hodgkinlymfoom worden de lymfklieren groter door ongeremde deling van de lymfocyten. Dit heeft tot gevolg dat de lymfocyten niet meer goed kunnen functioneren. Hierdoor verliest het lichaam een deel van zijn afweer tegen virussen en bacteriën en kunnen makkelijker infecties ontstaan.
Meer informatie over Lymfeklierkanker vind je op kanker.nl.
Stamceltransplantatie
Een stamceltransplantatie (SCT) is een intensieve behandeling met specifieke problemen, zowel vóór, tijdens als na de transplantatie.
Stamceltransplantaties kunnen plaatsvinden met stamcellen van een donor (allogene SCT) of met die van de patiënt zelf (autologe SCT). Stamcellen kunnen tegenwoordig gehaald worden uit het beenmerg of uit het bloed, vroeger gebeurde dit alleen uit het beenmerg. Daarom werd een SCT vroeger een beenmergtransplantatie (BMT) genoemd.
Een eventuele donor zal in veel gevallen een broer of zus van de patiënt zijn. Anders kan er ook door bemiddeling van een donorbank een donor worden gezocht.
Meer informatie over een stamceltransplantatie lees je op kanker.nl.
Op de site van Hematon kun je meer informatie vinden over Hematologische Kwaadaardige aandoeningen