Sinds 2016 levert het AYA Zorgnetwerk integrale, leeftijdsspecifieke AYA-zorg in ziekenhuizen door heel Nederland. AYA-zorg is in netwerkverband georganiseerd en wordt centraal gecoördineerd, vanuit de visie: ‘Dichtbij huis als dat kan en verder weg als het moet.’ Vanuit deze visie is AYA-zorg onderverdeeld in basis- en complexe zorg. In alle universitair medisch centra is daarom een AYA-kenniscentrum gevestigd, waar men naartoe kan worden doorverwezen bij meervoudig complexe (specialistische) problematiek. Voor AYA-basiszorg, waarbij het in beginsel draait om herkennen en erkennen van leeftijdsspecifieke problematiek, kunnen AYA’s ook in diverse algemene ziekenhuizen terecht.
AYA-poli bij Antoni van Leeuwenhoek
Vanaf heden kunnen alle jongvolwassen patiënten die behandeld worden in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL), terecht bij het AYA-kenniscentrum aldaar. Onder leiding van internist-oncoloog prof. dr. Winette van der Graaf is hiermee de laatste AYA-poli van Nederland geopend. Eerder konden AYA’s al terecht bij de universitaire medisch centra voor complexe AYA-zorg. Het AYA-zorgteam van het AvL neemt de medische behandeling niet over, maar biedt ondersteuning bij alle AYA-thema’s en bijbehorende vraagstukken, zoals:
- Kan ik nog sporten?
- Hoe ga ik een relatie aan?
- Kan ik straks mijn opleiding of werk weer oppakken?
- Hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en mensen in je omgeving?
- Is het nodig om ei-of zaadcellen in te vriezen, om later kinderen te krijgen?
- Hoe ga je om met intimiteit en seksualiteit?
- Blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
- Hoe pak ik mijn leven weer op na de behandeling?
- Hoe ga ik om met de emoties en gevoelens van mijn naasten?
Eva Swart, AYA-verpleegkundig specialist: ‘We zijn er voor alle AYA’s in elke fase van, en na, de behandeling. Tijdens de eerste afspraak, die ongeveer een uur duurt, praat ik met de patiënt over zijn of haar situatie en kijk ik wat er nodig is om te kunnen blijven doen wat belangrijk voor hem of haar is, zoals sporten of werken.’ Naast Eva Swart maken ook verpleegkundig specialist Elsbeth van der Laan, internist-oncologen Martijn Kerst en Winette van der Graaf onderdeel uit van het AYA-zorgteam in het AvL. Jongvolwassenen die onder behandeling zijn in het AvL kunnen laagdrempelig contact opnemen dit team via aya@nki.nl.
Een up-to-date overzicht van alle ziekenhuizen waar AYA-zorg geleverd wordt, is te vinden op de AYA-zorgkaart.
Ben je werkzaam in een ziekenhuis waar (nog) geen AYA-zorg wordt verleend? Neem contact met ons op.