Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven. Het Beatrixziekenhuis biedt deze patiënten sinds deze maand leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling. Deze AYA-zorg gaat uit van de vraag: ‘Wie ben jij en wat heb je nodig?’ tijdens en ook na kanker. Het AYA-team van het Beatrixziekenhuis bestaat uit zorgprofessionals die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd.
De meerderheid van patiënten met kanker is ouder dan 60 jaar. Jongvolwassenen met kanker zijn dus vaak een uitzondering. Jongvolwassenen met kanker hebben vaak hele andere vragen dan oudere patiënten. Over het afmaken van hun studie bijvoorbeeld, solliciteren, studeren of kinderen krijgen.
Ook weten we uit onderzoek dat kankercellen zich soms anders kunnen gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. Ook speelt erfelijke aanleg vaker een rol bij het ontstaan van de kanker. De medische behandeling moet daarom zoveel mogelijk afgestemd te worden op deze unieke patiëntgroep. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.
“Dat wij als ziekenhuis nu AYA-zorg leveren is enorm belangrijk. De impact van kanker op het leven van jongvolwassenen is écht anders. Het betreft jongeren die in de bloei van hun leven staan en vaak ook aan een ander deel van hun leven gaan beginnen; denk aan gezin stichten, studeren, net afgestudeerd en op zoek naar een baan, etc. De onzekerheid die bij deze mensen ontstaat op het moment van de diagnose kanker is heel groot.”
Suzanne Last-Koopmans – hematoloog Beatrixziekenhuis
AYA-zorg in het Beatrixziekenhuis
Het AYA-zorgteam van het Beatrixziekenhuis bestaat uit artsen, oncologieverpleegkundigen, een verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, psycholoog en geestelijk verzorger.
Een van de artsen die deel uitmaakt van dit team is hematoloog Suzanne Last-Koopmans: “Dat wij als ziekenhuis nu AYA-zorg leveren is enorm belangrijk. De impact van kanker op het leven van jongvolwassenen is écht anders. Het betreft jongeren die in de bloei van hun leven staan en vaak ook aan een ander deel van hun leven gaan beginnen; denk aan gezin stichten, studeren, net afgestudeerd en op zoek naar een baan, etc. De onzekerheid die bij deze mensen ontstaat op het moment van de diagnose kanker is heel groot. Daarom is het zo belangrijk om deze patiënten te kunnen steunen waar nodig. Dit kan op psychisch vlak zijn, maar ook op het gebied van praktische zaken, maatschappelijke problemen en uiteraard ook fysiek. Als AYA-team kunnen we gerichter en sneller de passende zorg leveren die nodig is.”
Onderdeel AYA Zorgnetwerk
Het AYA-team van het Beatrixziekenhuis werkt samen met Erasmus MC in Rotterdam en UMC Utrecht en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk.
Meer informatie over de AYA-zorg in het Beatrixziekenhuis vind je op hun website.
Een up-to-date overzicht van alle ziekenhuizen waar AYA-zorg geleverd wordt, is te vinden op de AYA-zorgkaart.
Tekst: Beatrixziekenhuis / AYA Zorgnetwerk
Beeld: Beatrixziekenhuis