Samenvatting onderzoek uitgevoerd door Gabriëlle Spuij en Hiske Stienstra (jan 2021)
In opdracht van Drs. Verbeek en Dr. Manten-Horst, namens het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk
Aanleiding
Uit verschillende studies blijkt dat het belangrijk is dat complementaire zorg (CZ) besproken wordt tussen zorgverleners en kankerpatiënten. Deze studie draagt bij aan het bespreekbaar maken van CZ tussen en zorgverleners en de unieke populatie: ‘adolescents and young adults (AYA’s)’.
Doel
Het doel is te onderzoeken hoe CZ effectief besproken kan worden tussen zorgverleners en AYA’s door hun huidige gedrag, barrières en vaardigheden over communiceren over CZ in beeld te brengen. Dit onderzoek richt zich ook op verbetermogelijkheden. Op basis hiervan wordt advies gegeven.
Methode
Voorafgaand aan dit praktijkonderzoek is een literatuurstudie uitgevoerd. In deze mixed- methods praktijkstudie wordt gebruik gemaakt van enquêtes en interviews. Aan de hand van het ASE-model is er één enquête voor AYA’s en één voor zorgverleners opgesteld. Uit respondenten zijn twee AYA’s én zorgverleners geselecteerd voor interviews.
Resultaat
Enquêtes van 39 AYA’s en 46 zorgverleners zijn geïncludeerd. 90% van de AYA’s gebruikt CZ. Zowel zorgverleners als AYA’s vinden het belangrijk om CZ te bespreken. Er wordt door 67% van AYA’s aangegeven dat CZ besproken wordt, maar wel in beperkte mate. Het niet of gelimiteerd bespreken van CZ, ondanks de ervaren importantie vanuit AYA’s en zorgverleners, heeft verschillende redenen. De meest belangrijke is dat door AYA’s wordt ervaren dat zorgverleners kennistekort hebben over CZ. Zorgverleners ervaren dat ook en voegen daar een tijdstekort en tekort aan evidence aan toe. Uit de vier interviews bleek dat het ethisch raamwerk ingevuld met CZ interventies zou kunnen ondersteunen.
Conclusie
CZ moet tussen AYA’s en zorgverleners beter bespreekbaar gemaakt worden. Zorgverleners willen hun kennis over CZ vergroten en willen meer tijd en evidence voor het bespreken van CZ. Het advies is: vul het ethisch raamwerk in met beschikbare evidence. Daarnaast moeten randvoorwaarden om CZ te bespreken beter worden. Er moet vervolgonderzoek plaatsvinden over de kennis die zorgverleners nodig hebben.
Trefwoorden: jongvolwassenen met kanker (AYA), complementaire (en alternatieve) zorg (CZ), communicatie(methodes), zorgverleners & gezamenlijke besluitvorming.
Vervolg
Een uitgebreide rapportage van dit onderzoek zal later dit jaar gepubliceerd worden. Op dit moment vindt er, in samenwerking met de VU, verdiepend onderzoek plaats naar de bespreekbaarheid van CZ en tools om dit te faciliteren binnen de zorg voor jongvolwassenen met kanker.
Lees ook het interview in TT-Wijzer met Hiske Stienstra, Gabriëlle Spuij, Daniëlle Verbeek en Eveliene Manten-Horst.