Ga naar de inhoud

Directeur AYA Zorgnetwerk te gast in podcast

Dr. Eveliene Manten-Horst, directeur AYA 'Jong & Kanker' Zorgnetwerk, was 1 maart 2022 te gast in de podcast “Over leven met kanker” van IntermeZZo. IntermeZZo is een nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten, gevestigd in Zwolle.

20220301_Eveliene Manten podcast IntermeZZo Zwolle

In de podcast “Over leven met kanker” van IntermeZZo Zwolle delen betrokken mensen hun kennis als professional of hun eigen ervaring met de ziekte. Hoe ga je om met kanker in je leven? Wat of wie kan je daarbij steunen? In de gesprekken komen deze vragen, en nog veel meer, aan bod. Elke 1e van de maand is er een nieuwe podcast.

Je bent jong, staat vol in het leven. En dan: bam! De diagnose kanker. Je wereld staat op z’n kop. Dr. Eveliene Manten legt in deze podcast uit waarom kanker voor jonge mensen (AYA’s) echt héél anders is, waarom zij passende zorg en ondersteuning nodig hebben en hoe dit georganiseerd wordt in Nederland.

AYA’s (adolescents and young adults) zijn jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. Dr. Eveliene Manten, directeur van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk, legt uit waarom AYA’s een aparte oncologische patiëntengroep zijn, naast kinderen en oudere volwassenen met kanker. En hoe AYA-zorg inspeelt op de leeftijdsgebonden medische en psychosociale problematiek en vragen van jongvolwassenen met kanker.

Als je jong de diagnose kanker krijgt heb je hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat jíj nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken.
AYA-zorg wordt verleend binnen een samenwerkingsverband van de UMC’s, het Antoni van Leeuwenhoek en een groeiend aantal algemene ziekenhuizen, waaronder het Isala in Zwolle. Samen vormen zij het AYA Zorgnetwerk. Er is veel aandacht, geld en steun nodig om onderzoek te kunnen doen naar kanker op de AYA-leeftijd en zorgverleners op te leiden om goede AYA-zorg te kunnen verlenen. Zodat jonge mensen met kanker in de toekomst kunnen rekenen op passende zorg en ondersteuning, toegang hebben tot de beste medische behandeling én kwaliteit van leven behouden.

20220301_Eveliene Manten podcast IntermeZZo Zwolle

Beluister de podcast direct:

Of via je favoriete podcast platform:

IntermeZZo Zwolle biedt speciaal voor mensen met kanker tot ca 40 jaar:
– AYA-lounges en themabijeenkomsten, AYA-yoga, lotgenotencontact-op-maat;
– voor jonge gezinnen: gezinscoachingsgesprek, KindermeZZo en oudercontact;
– veel ontspanningsmogelijkheden.

Meer informatie over IntermeZZo vind je op : www.intermezzo-zwolle.nl