Jaarlijks krijgen 3800 jongvolwassenen in Nederland te horen dat zij kanker hebben. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd is anders dan op oudere leeftijd en kan grote emotionele, sociale en maatschappelijke gevolgen hebben. Daarnaast is kanker op de AYA leeftijd zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Eventuele late effecten van behandeling hebben voor deze jongvolwassenen langduriger impact dan voor ouderen met kanker.
De subsidie is bedoeld om in 5 jaar een unieke, landelijke, infrastructuur op te zetten waarin gegevens worden verzameld die gebruikt kunnen worden om te begrijpen wat de risicofactoren voor het krijgen van kanker op AYA leeftijd zijn, waarin tumoren verschillen van die van kinderen en die van ouderen, en wat het betekent in het dagelijks leven, om op deze leeftijd kanker te krijgen.
COMPRAYA levert een bijdrage aan alle missiedoelen van het KWF: het levert inzicht in lange termijn en late effecten waar AYA’s na hun diagnose en behandeling mee te maken krijgen, het geeft inzicht in groepen die risico lopen op verminderde gezondheidsuitkomsten en de redenen daarvan, en het maakt het mogelijk om behandelprotocollen en interventiestrategieën te ontwikkelen die de overleving verbeteren (meer genezing) en de schadelijke effecten helpen verminderen en uiteindelijk gezondheidsuitkomsten verbeteren (betere kwaliteit van leven).
De gegevens die worden verzameld binnen COMPRAYA helpen om toekomstige AYA’s te informeren over de mogelijke impact van de kankerdiagnose en de behandeling(en) op hun gezondheid en bieden de mogelijkheid om programma’s te ontwerpen gericht op de preventie en vroege opsporing van kanker (minder kanker) en om interventies op te zetten ter voorkoming van late gezondheidseffecten.
Bekijk het gehele persbericht van KWF
Meer informatie over COMPRAYA: w.vd.graaf@nki.nl en o.husson@nki.nl
Meer informatie over AYA zorg en organisatie: e.manten-ayanationaal@iknl.nl