Ga naar de inhoud

Jaarlijkse hyacintenverkoop voor jongvolwassenen met kanker brengt 33.600 euro op

De verkoop van hyacinten in 18 ziekenhuizen en bij Ranzijn Tuin en Dier heeft een recordbedrag van €33.631,61 opgeleverd voor betere zorg voor jonge mensen met kanker. Dat werd bekend gemaakt bij de afsluiting van het jaarlijks AYA-congres over de beste zorg voor jongvolwassenen met kanker afgelopen 7 maart in Stadion Galgenwaard.

Het bedrag wordt besteed aan dit jaarlijkse congres en aan nascholing voor verpleegkundigen georganiseerd door het AYA-zorgnetwerk, het Nationaal AYA ‘Jong en Kanker’ Platform. Dankzij deze bijdrage konden jonge mensen met kanker (AYA’s) en hun naasten kosteloos deelnemen aan het congres. Onder de 350 deelnemers waren behalve AYA’s en naasten, ook oncologen, verpleegkundig specialisten en andere medici aanwezig om ervaring en kennis uit te wisselen over optimale zorg en omgaan met de gevolgen van kanker op jongvolwassen leeftijd.

Dit jaar werden twee cheques overhandigd. Eén voor de verkochte bol- op-pot hyacinten bij Ranzijn Tuin & Dier (€4.492,72) en één voor de in de ziekenhuizen verkochte snijhyacinten (€29.138,89). Hyacintenkwekers doneerden ruim 5.000 bossen hyacinten, en ook transport en verpakking werd geschonken. Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform organiseerde voor de vijfde keer deze hAYAcintenactie samen met de Nederlandse hyacintenkwekers.

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn in ‘de bloei’ van hun leven. Dat vergt een specifieke aanpak bij de behandeling. Een deel van de opbrengst wordt daarom ook ingezet voor onderwijs aan verpleegkundigen over AYA-zorg. Deze nascholing gaat in op wat optimale AYA- zorg is, wat jonge mensen met kanker nodig hebben en de rol die de verpleegkundige daarin speelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bespreken van de
gevolgen voor opleiding, werk, sociale contacten en eventuele mogelijkheden voor behoud van vruchtbaarheid. Integrale AYA-zorg is beschikbaar in zeven AYA-Kenniscentra bij de UMC’s met speciale AYA-poli zorgteams die hecht samenwerken met de behandelend specialisten. De kenniscentra zijn ook door algemene ziekenhuizen te raadplegen als daar een AYA wordt behandeld.

Volgend jaar januari zal de zesde hAYAcintenverkoop voor betere zorg voor jongeren met kanker plaatsvinden. Wilt u ook meedoen of bijdragen? Neem contact met ons op!

Noot voor de redactie
Neem voor vragen over kankerzorg aan jongvolwassenen contact op met Dr. Eveliene Manten-Horst, directeur Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. Voor vragen over de Hyacintenactie voor AYA kunt u terecht bij Mieke Schreuder, coördinator.