Bouke Schwering (35) is op wonderbaarlijke wijze genezen van kanker. Het enige wat hij wil is weer meedoen aan de maatschappij. Huisje, boompje, beestje én een baan. De regels voor re-integratie en bureaucratische rompslomp maken het voor hem en andere jonge mensen die zijn genezen van kanker echter bijzonder lastig om werk te vinden.
Schwering wilde niets liever dan weer echt bij de maatschappij horen. Een nieuwe baan hoorde daarbij. Maar ook al was hij genezen verklaard, werk vinden bleef moeilijk. “Je moet het gat op je cv verklaren. Veel werkgevers zien in het woord kanker een risico. Maar ik wil gewoon weer heel erg graag. Hoewel mijn lichaam nog niet topfit is, wil ik weer van alles uitproberen. Juist ook qua werk.”
(…)
Voor AYA’s is het verliezen van werk de harde realiteit, weten Desiree Dona, arbeidsgeneeskundige oncologie, en Kim Messelink, AYA-verpleegkundige. Zij werken bij de AYA-poli van het Radboudumc.
(…)
De arbeidsmarkt en de sociale voorzieningen zijn niet berekend op jongeren die ziek worden. Dona: “Omdat deze jongeren vaak nog geen of weinig arbeidsverleden hebben opgebouwd, vallen ze tussen wal en schip. Ze hebben dan bijvoorbeeld geen recht op een uitkering of krijgen weinig ondersteuning als ze weer terugkeren op de arbeidsmarkt.”