Ga naar de inhoud
In 2013 gaven AYA’s op de afdeling Medische Oncologie van het Radboudumc aan dat het eten in het ziekenhuis hen niet smaakte, vooral niet tijdens chemokuren. Een signaal dat de afdeling graag oppakte. Samen met diëtisten, Maison van den Boer, een fooddesigner en de jongeren zelf werden kleine gerechten ontwikkeld, die qua geur, kleur, smaak en voedingsbehoefte aansloten bij hun behoeften. Na een pilot van zes weken bleken patiënten een grotere eetlust te hebben, zich conditioneel beter te voelen en hadden ze minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Een bijkomend voordeel is dat er minder eten weggegooid wordt. Dat was aanleiding om het voedingsconcept verder te ontwikkelen en begin 2015 in een grotere pilot bij vijf patiëntgroepen van het Radboudumc te starten. Na opnieuw zeer positieve ervaringen werd FoodforCare vanaf 1 oktober 2016 stapsgewijs in het hele ziekenhuis geïntroduceerd. Het Radboudumc biedt haar patiënten vanaf zes keer per dag een klein gerecht naar keuze aan. Alle gerechten zijn met de grootste zorg ontwikkeld en bevatten alle belangrijke voedingswaarden die de patiënt nodig heeft tijdens behandeling en herstel. Doordat het eten er smaakvol uitziet en actief wordt aangeboden, gaan patiënten beter eten, zo blijkt uit de eerste pilots. Dit draagt aantoonbaar bij aan hun welbevinden. Per patiëntgroep wordt rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. In totaal zijn er meer dan 380 gerechten ontwikkeld onder de naam FoodforCare. FoodforCare is een initiatief van jongeren met kanker (AYA), het Radboudumc en Maison van den Boer. Bekijk hier een filmpje over FoodforCare

Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door jouw browser op de harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden. Deze cookies zijn noodzakelijk voor een goede werking van de Website.