Ga naar de inhoud

Leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker in SJG Weert

Het landelijk AYA Zorgnetwerk opereert onder het motto: ‘dichtbij huis als dat kan en verder weg als het moet’. Daarom is het netwerk opgebouwd uit zes regio’s, bestaande uit AYA-kenniscentra bij de UMC’s/AvL en een groeiend aantal algemene ziekenhuizen waar AYA-basiszorg verleend wordt. Zo kan de AYA altijd dichtbij diens woonplaats terecht voor leeftijdsspecifieke zorg en kan er adequaat worden doorverwezen voor complexe vragen. Vanaf heden maakt het St. Jans Gasthuis Weert (SJG) officieel onderdeel uit van de regio Zuid/Oost.

SJG-Weert_AYA-team-Franco

Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en lopen na de diagnose tegen zaken aan als het afmaken van hun studie, of onzekerheden rondom een kinderwens. SJG Weert biedt deze patiënten vanaf nu leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling.

De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen veelal een uitzondering vormen in de wachtkamer. Deze AYA’s zijn de kinderafdeling ontgroeid en komen terecht tussen medepatiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. Zij kampen met andere vragen, over bijvoorbeeld het afmaken van hun studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich anders gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. De medische behandeling dient daarom afgestemd te worden op deze unieke patiëntgroep. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.

“Naast de beste medische behandeling willen we ook begeleiding op maat bieden voor onze jonge patiënten en de specifieke vragen waarmee zij rondlopen”, aldus Natascha Peters, oncoloog en lid van het AYA-team van SJG Weert. Dit team bestaat uit zorgverleners die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd. In het team zijn alle benodigde disciplines vertegenwoordigd: medisch en verpleegkundig specialisten, casemanager en psychosociale hulpverleners.

 

SJG-Weert_AYA-team-Franco
Het AYA-team van het SJG (v.l.n.r.): hematoloog Avelon de Graaf, verpleegkundig specialist oncologie Sandra Janssen-Engelen, internist-oncoloog Natascha Peters, maatschappelijk werker Carin Jacobs en verpleegkundig specialist i.o. Marly van Cranenbroek. Foto: Franco Gori, SJG Weert. (Niet op de foto: psycholoog Sabine van Elst)

AYA Zorgnetwerk

SJG Weert werkt voor de AYA-zorg samen met MUMC+ en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. Dit gebeurt vanuit het principe: ‘Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet.’

Meer informatie over AYA-zorg in St. Jans Gasthuis Weert vind je op hun website.

 

Een up-to-date overzicht van alle ziekenhuizen waar AYA-zorg geleverd wordt, is te vinden op de AYA-zorgkaart.

Tekst: St. Jans Gasthuis Weert / AYA Zorgnetwerk
Beeld: Franco Gori, SJG Weert