Het Leids Universitair Medisch Centrum krijgt een nieuwe AYA-lounge. Als alles goed gaat kunnen de AYA’s er vanaf eind dit jaar van genieten. Verpleegkundigen Lisanne en Ashley namen het initiatief voor deze nieuwe ‘chillroom’. Toen hun oncologieafdeling plotseling moest verhuizen, konden ze de oude lounge natuurlijk niet meenemen. Zo ontstond al snel het plan om een nieuwe eigen plek voor jonge kankerpatiënten te realiseren. Het opzetten van een hele nieuwe lounge blijkt achteraf ook geen verkeerde beslissing. ‘’De eerdere AYA-lounge was prima, maar nu we bezig zijn met deze nieuwe chillruimte, zien we toch wel wat er mistte aan de oude”, aldus Ashley.
Steun van alle kanten
Voor Ashley en Lisanne was stilzitten er niet bij, want ze benaderden meteen alle ziekenhuisafdelingen om hun plan te promoten. De bal ging echt rollen na een oproep via de radio en nadat ze hun eigen familieleden bij het idee betrokken. Ook voor de inrichting van de kamer kwamen bijdragen van alle kanten. Lisanne: “We hebben een oproep op Facebook gedaan en van voormalig patiënten kwamen er ook donaties binnen.”
Een grote financiële bijdrage kwam vanuit Stichting Roparun, welke via het AYA Zorgnetwerk op projectmatige basis ondersteuning biedt aan de uitvoer van dergelijke initiatieven.
Een ‘speelplek’
De nieuwe AYA-lounge is ondertussen aardig ingericht. Zo staan de meubels er al en is er een loopband aangeschaft voor de sportruimte naast de kamer. Lisanne: “Het moet alleen nog wat huiselijker worden allemaal, met accessoires en dergelijken.” Daarbij is het alleen nog even wachten op de levering. De spullen zijn gekozen met input van de AYA’s zelf. In de oude kamer was wel plek om te zitten, maar spelletjes of ander entertainment ontbraken nog. Doordat ze zelf hebben gekozen wat ze leuk vonden, zal de ruimte echt een plek worden waar ze kunnen ontspannen na een zware dag. Ashley lacht als ze vertelt over de enquête die ze onder hen hebben gehouden: “Een Playstation kwam daar toch heel vaak in naar voren.” In gesprek met de jongeren was het toch een ‘speelplek’ die het meest gemist werd. “Dat zeiden ze eigenlijk allemaal wel”, benadrukt Lisanne. De jongeren waren daarom ook erg enthousiast over de komst van een nieuwe AYA-lounge.
AYA uitstraling
Of de nieuwe AYA-lounge een voorbeeld kan worden voor andere ziekenhuizen? De twee verpleegkundigen denken van wel. Ashley: “Zeker met die fijne sportruimte ernaast.” Ze vinden het allebei erg belangrijk dat ze voor deze nieuw lounge hebben kunnen zorgen. AYA’s hebben een plek nodig om met familie en vrienden te praten, maar ook om zich even terug te trekken. Gewoon jong zijn en chillen met leeftijdgenoten. De verpleegkundigen zien als enige probleem dat de wachtkamer voor de dagbehandeling nog midden in de kamer ligt. Dat willen ze in de toekomst graag veranderen, maar voor nu is het al een hele mooie stap dat ze de ruimte, speciaal gemaakt en ingevuld voor en door AYA’s, kunnen bieden. “Als het goed is heeft het straks als alles af is ook echt een ‘AYA uitstraling’.”
“Wij streven ernaar om alle AYA’s de zorg en aandacht te bieden die zij nodig hebben.”
Margriet Nieuwenhuis en Kyra Oosterink, verpleegkundig specialisten van de AYA-poli LUMC, over het plan van verpleegkundigen Ashley en Lisanne:
“Wij vinden het initiatief voor de nieuwe AYA-lounge heel mooi. In het LUMC houden we geen fysieke AYA-poli, maar dat betekent niet dat we geen aandacht aan deze speciale groep patiënten besteden. Door de AYA-zorg binnen de disciplines te houden, kunnen we deze zorg namelijk in het volledige behandeltraject integreren. De AYA-poli reist daarmee als het ware door het ziekenhuis.”
“Door de verhuizing is de oude AYA-lounge minder toegankelijk voor patiënten die bij ons liggen opgenomen en niet van de afdeling af kunnen. Onze verpleegkundigen zijn geweldig betrokken geweest om hier verandering in te brengen. Zo kwamen ze met geweldige ideeën voor sponsoring en spraken ze persoonlijk met de AYA’s op de afdeling over wat zij belangrijk vonden voor hun eigen chillroom. Dat geeft wel aan hoeveel onze collega’s over hebben voor het welzijn van deze patiënten.”
“Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat alle AYA’s in ons ziekenhuis de weg naar de nieuwe lounge zullen vinden. Om dat te bereiken, geeft ons AYA-team er veel ruchtbaarheid aan.”
Tekst: Rosalie Griffioen
Foto: LUMC