Ga naar de inhoud
De vraag ‘wie ben jij en wat heb je nodig’ staat altijd centraal binnen de AYA-zorg. Deze persoonsgerichte en vraaggestuurde aanpak begint bij het moment van diagnose en loopt door tot en met de nazorg. Ook in het geval dat de AYA niet meer kan genezen van kanker, dient er aandacht te zijn voor leeftijdsspecifieke thema’s en de mens achter de patient. AYA-projectleider en internist-oncoloog dr. Suzanne Kaal vertelt erover in het opiniemagazine ‘Relevant’ van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

‘Ik las ergens dat empathie het vermogen is om je in iemand te verplaatsen. En dat compassie betekent dat je die empathie inzet om actie te ondernemen, om het lijden van iemand te verlichten. Ik voel me wel thuis bij deze definities.’ Suzanne stond tien jaar geleden mede aan de wieg van de eerste AYA-poli in het RadboudUMC, inmiddels uitgegroeid tot het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. ‘Van alle AYA-patiënten geneest 80 procent. Als ik alleen voor palliatieve patiënten zou zorgen, zou ik dat misschien wel te zwaar vinden. Al weet ik ook dat ik iets kan betekenen op het pad richting het einde. Zo’n proces is natuurlijk verdrietig, maar je kunt nog steeds proberen te helpen. Daar kan ik een goed gevoel aan overhouden.’

Lees verder in de digitale uitgave van Relevant 2 ’21.

Bron: NVVE, mei 2021

Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door jouw browser op de harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden. Deze cookies zijn noodzakelijk voor een goede werking van de Website.