“Ik was 28 toen ik een knobbeltje in mijn borst ontdekte. Toen ik naar de dokter ging en uiteindelijk in het ziekenhuis belandde, bleek al gauw dat ik borstkanker had. Je denkt echt, dit gaat niet over mij. Ik ben naar een film aan het kijken op een afstandje en dit overkomt mij niet. Dit overkomt vriendinnen van mijn moeder en vriendinnen van mijn oma. Als je 28 bent, ben je met hele andere dingen bezig. Je wilt een huis kopen, bent klaar met studeren en aan je carrière aan het werken. Als je kanker hebt, gaat iedereen door en ben jij de enige die stilstaat.
Lisanne de Groot (31) is ambassadeur voor het AYA Zorgnetwerk
Ik miste in het ziekenhuis leeftijdsgenoten en aandacht voor de specifieke problemen waar jongeren mee worstelen als ze te horen krijgen dat ze kanker hebben. Je komt op een dagbehandeling en zit tussen mensen die vaak twee of drie keer zo oud zijn als jij. Die kijken je aan als in: oh, je had m’n dochter of kleindochter kunnen zijn. Dat is heel lief bedoeld, maar dat wil je niet horen.
“Als je kanker hebt, gaat iedereen door en ben jij de enige die stilstaat.”
Een van de mogelijke gevolgen van een kankerdiagnose op jonge leeftijd is dat je onvruchtbaar wordt. Als jij nog studeert of volop feest viert, dan verwacht je niet dat je de keuze moet maken of je kinderen wilt. Maar op dat moment moet je die keuze gewoon maken. Daarnaast word je geconfronteerd met je sterfelijkheid, dat is ook iets waar je niet echt mee bezig bent als je jong bent. Wat gaat er dan gebeuren? Hoe vertel ik het aan mijn vrienden? Hoe ga ik om met m’n ouders? Je bent net in een fase waarin je loskomt van je ouders, hoe ga je daarmee om?
“Ik miste in het ziekenhuis leeftijdsgenoten en aandacht voor de specifieke problemen waar jongeren mee worstelen als ze te horen krijgen dat ze kanker hebben.”
Ik denk dat er veel meer aandacht moet komen voor jongeren met kanker. Welke impact het heeft op de kwaliteit van leven en het toekomstperspectief van deze groep. Daarom ben ik ambassadeur van het AYA Zorgnetwerk (adolscents and young adults). Wij kunnen helpen met alle dingen die niet medisch zijn. Kan ik nog een hypotheek krijgen als ik kanker heb gehad, of een verzekering? Hoe gaat het met je school, met seksualiteit of met werk in de toekomst?
Nu ik weer op de been ben, wil ik me inzetten voor andere jonge kankerpatiënten.”
Lees het complete artikel en bekijk het interview bij Omroep Brabant