Je staat in het midden van je leven, en dan opeens: kanker.
Zet je je kale kop dan op een dating app? Hoe vertel je een geliefde dat je je amper nog opgewonden voelt? En hoe ga je als single om met een verhoogd libido als gevolg van de prednison? Pik je dan gewoon iemand op in de kroeg? Is je lichaam nog seksueel als je een borst of balzak mist? Helpt masturbatie bij een pijnlijk geslachtsdeel? Hoe ziet seksualiteit eruit als je weet dat je niet lang meer te leven hebt? En hebben zorgverleners last van vooroordelen? Wat als inwendige bestralingen penetratieseks onmogelijk maken? Welke impact heeft een kinderwens na kanker op je seksleven?
In de podcast De Bespreekkamer onderzoekt journaliste Daan Borrel de invloed van kanker op seksualiteit en intimiteit bij jonge mensen met kanker omdat deze onderwerpen in de spreekkamer lang niet altijd aan bod komen. Dat heeft grote gevolgen voor AYA’s – mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben– maar het heeft ook gevolgen op grotere schaal in de zorg.
Ze gaat langs bij specialisten, seksuologen, educators, relatietherapeuten, een taoïst, oncologen, en natuurlijk bij ervaringsdeskundigen. Elke aflevering vertelt een AYA een intiem en persoonlijk verhaal.
Op 3 juli 2024 lanceert het AYA Zorgnetwerk een tweede seizoen van de podcastserie De Bespreekkamer!
Seizoen 2
Teaser seizoen 2
S2 Aflevering 1 | Seksualiteit als het einde van je leven in zicht is
In deze aflevering staat de seksualiteit van AYA’s* met een onzekere of slechte prognose centraal. Hoe speelt seksualiteit een rol als je enerzijds nog mijlpalen wilt behalen, maar anderzijds afscheid moet nemen? Daan Borrel gaat in gesprek hierover met AYA Marije (31 jaar) en Pim Mol, zorgverlener bij jongeren hospice Xenia.
Beluister op Spotify, Apple Podcasts of Acast.
S2 Aflevering 2 | Medische behandelingen in de intieme zones: hoe blijft je lichaam seksueel?
AYA’s* krijgen vaak te maken met ingrepen of handelingen rondom lichaamsdelen die ze buiten het ziekenhuis met seksualiteit en intimiteit verbinden. Hierdoor kan hun relatie met die lichaamsdelen worden verstoord. Daarom bespreekt Daan Borrel met AYA Anouk (31 jaar), onderzoeker Vicky Lehmann en seksuoloog en verpleegkundige Lobke Borger in deze aflevering hoe je tijdens en na de behandelingen van je lichaam kunt blijven houden, én onderzoeken we of die behandelingen niet fijner kunnen.
Beluister op Spotify, Apple Podcasts of Acast.
S2 Aflevering 3 | Vooroordelen van zorgverleners over intiem zijn buiten de norm
AYA’s* met een ‘niet-normatieve’ seksuele oriëntatie of genderidentiteit, of een bi-culturele achtergrond kunnen vaker te maken krijgen met vooroordelen van zorgverleners. Daarom spreekt Daan Borrel in deze aflevering met AYA Dirk (26 jaar) en seksuoloog en radiotherapeut-oncoloog Ylanga van der Geld hoe dat anders kan.
Beluister op Spotify, Apple Podcasts of Acast.
S2 Aflevering 4 | Kanker en kinderwens: de impact op je seksleven
In deze bonusaflevering praten we over de invloed van kanker op vruchtbaarheid; net als seksualiteit en intimiteit een belangrijk onderwerp voor AYA’s*. Bovendien blijkt uit het gesprek met AYA Daphne (32 jaar) en onderzoeker Vicky Lehmann dat (on)vruchtbaarheid ook een grote invloed heeft op seksualiteit en intimiteit.
Beluister op Spotify, Apple Podcasts of Acast.
Credits seizoen 2
Journalist Daan Borrel maakte ‘De Bespreekkamer’ in opdracht van het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. De eerste drie afleveringen van seizoen 2 zijn gefinancierd door de AYA ‘Jong & Kanker’ Foundation, de vierde (bonus)aflevering door een persoonlijke beurs van Vicky Lehmann die zij van KWF Kankerbestrijding heeft ontvangen.
Productie: Podcast Tailor
Met bijzondere dank aan AYA’s Marije, Anouk, Dirk en Daphne voor hun openhartige verhaal, en experts Pim Mol, Vicky Lehmann, Lobke Borger en Ylanga van der Geld voor het delen van hun kennis.
Schrijf je nu in voor de e-module
AYA-zorg: Intimiteit en Seksualiteit
Bekijk meer informatie over intimiteit en seksualiteit (en vele andere onderwerpen), en kom in contact met anderen op kanker.nl/jong.
Seizoen 1
Teaser seizoen 1
Seizoen 1, aflevering 1: Met je kale kop op Tinder: terug naar hoe het was
In deze eerste aflevering onderzoekt Daan waarom seksualiteit en intimiteit eigenlijk zo weinig besproken wordt in de bespreekkamer, en hoe seksuele opwinding eigenlijk werkt. Heb je daar vooral het juiste lichaam, de perfecte combinatie hormonen of aandacht voor nodig? Daarnaast horen we het verhaal van Else (29) die in 2016 lymfleklierkanker kreeg. Zij ging – net ontslagen uit het ziekenhuis –met haar kale kop gewoon op Tinder. Maar het werd niet meer ‘normaal’ zoals vroeger als ze hoopte. Dat is niet alleen maar erg.
Met: seksuoloog en psycholoog Ellen Laan (AMC), seksuoloog en uroloog Henk Elzevier (LUMC).
Beluister op Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts of Acast.
Seizoen 1, aflevering 2: Intimiteit en negatieve stemmetjes in je hoofd
Een ziek lijf verandert meestal ook je zelfbeeld. In deze aflevering onderzoekt Daan hoe een zelfbeeld en de gedachtes die je over jezelf hebt samenhangen met hoe je seksualiteit en intimiteit ervaart. Bepaalt een negatief stemmetje in je hoofd hoeveel zin je in seks hebt? Kun je vrienden met dat stemmetje worden? Daarover kan Marvin (31) goed meepraten. Voordat hij op zijn 25ste zaadbalkanker kreeg, was hij net op volle ontdekkingstocht in de Amsterdamse gayscene. Door de ziekte zakte hij even in een eenzame depressie. Na een tweede keer kanker lukt het hem nu beter om te communiceren over vervelende gevoelens.
Met: seksuoloog en uroloog Henk Elzevier (LUMC).
Beluister op Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts of Acast.
Seizoen 1, aflevering 3: Zelfbeminnen en een gemedicaliseerd lichaam
Als we het over seksualiteit hebben, hebben we het dan alleen over seks met een ander, of kun je daar ook anders naar kijken? In deze aflevering onderzoekt Daan of ‘zelfbeminnen’ – een combinatie tussen masturbatie en meditatie – kan helpen bij een ziek en gemedicaliseerd lichaam. Want met zoveel tierelantijn aan je lichaam, kan je lichaam soms niet meer van jou voelen. Dat weet bijvoorbeeld Kim (30) die in 2015 borstkanker kreeg. Alle dokters zaten constant aan haar borsten, en alle vriendinnen wilden ook wel even kijken. Door de hormoonwisseling kwam ze in een keer in de overgang, voelt ze bijna geen seksuele opwinding meer en blijft haar vagina droog. Maar zij en haar geliefde blijven zoeken naar intimiteit.
Met: journalist en taoïst Marleen Janssen en seksuoloog en psycholoog Ellen Laan.
Beluister op Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts of Acast.
Seizoen 1, aflevering 4: Praten, praten, praten
In deze laatste aflevering onderzoekt Daan hoe je met een ander praat over seksualiteit en intimiteit, en hoe je na of tijdens je ziekte weer kan beginnen met aanraken en aangeraakt worden. Iemand die daar geen moeite mee leek te hebben, is Joris (29). Toen hij vier jaar geleden kanker kreeg, was hij heel open over op zijn blog en ging hij met zijn verhoogde libido als gevolg van de prednison vaak naar de kroeg en pikte daar ook wel eens iemand op. Al voelt dat achteraf toch een beetje vreemd.
Beluister op Spotify, Soundcloud, Apple Podcasts of Acast.
Credits seizoen 1
Journalist Daan Borrel maakte ‘De Bespreekkamer’ in opdracht van het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. De productie van seizoen 1 is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit Stichting Roparun.
Edit: Lotte van Gaalen
Vormgeving: Matthijs Groos
Intro muziek: Anouk Visee en Wieger Hoogendorp
Met bijzondere dank aan AYA’s Else, Marvin, Kim en Joris voor hun openhartige verhaal, en experts Henk Elzevier, Ellen Laan en Marleen Janssen voor het delen van hun kennis.