Wat betekent het voor familie en vrienden?
Als je vriend(in) of familielid kanker heeft, heeft dat ook voor jou vaak gevolgen. Je bent bang, boos of verdrietig. Als je vriend(in) kanker heeft en daardoor niet naar school kan, of met jou gezellig de kroeg in, hoe help je dan? Door maar voor je te houden wat jij daar meemaakt? Of moet je die verhalen juist wel vertellen, zodat je vriend(in) wat afleiding heeft? Het is in ieder geval goed om je te realiseren dat je vriend(in) tijdens de behandeling vooral bezig is met ‘overleven’. Daardoor is er misschien wat minder tijd of energie voor ‘leuke dingen’. Maar afleiding is goed voor jullie allebei. Weet ook dat er na de behandeling opnieuw veel op een patiënt afkomt, omdat ze de draad weer op moeten pakken.
Wanneer jouw jongvolwassen kind, broer, zus of partner kanker heeft, kun je via de AYA-community in contact komen met andere naasten. Ook is er op de website kanker.nl informatie te vinden over omgaan met een dierbare die kanker heeft.
Blijf in contact
Ook al is het soms lastig, toch is het goed om met elkaar te blijven praten. Benoem wat je opvalt, wat je heel fijn of niet zo leuk vindt. Durf te vragen waar een ander mee zit en hoe je iemand kunt helpen. Praten lucht op en zorgt ervoor dat je elkaar beter begrijpt.
In de AYA-toolkit vind je handige (digitale) hulpmiddelen, zoals de AYA Match app, hoestie.nu en de hand-in-handleiding, om in contact te blijven met jouw naasten tijdens en na kanker.