Sinds 2016 levert het AYA Zorgnetwerk integrale, leeftijdsspecifieke AYA-zorg in ziekenhuizen door heel Nederland. AYA-zorg is in netwerkverband georganiseerd en wordt centraal gecoördineerd, vanuit de visie: ‘Dichtbij huis als dat kan en verder weg als het moet.’ Vanuit deze visie is AYA-zorg onderverdeeld in basis- en complexe zorg. In alle universitair medisch centra is daarom een AYA-kenniscentrum gevestigd, waar men naartoe kan worden doorverwezen bij meervoudig complexe (specialistische) problematiek. Voor AYA-basiszorg, waarbij het in beginsel draait om herkennen en erkennen van leeftijdsspecifieke problematiek, kunnen AYA’s ook in diverse algemene ziekenhuizen terecht.
Eerste Drentse ziekenhuis
Jaarlijks worden er zo’n dertig jongvolwassen tussen de 18 en 35 jaar in Drenthe behandeld tegen kanker. Onder hen zijn o.a. borst-, lymfeklier- en darmkankerpatiënten. Zij kunnen vanaf nu terecht in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), bij AYA-verpleegkundig specialisten Manon Somhorst en Marja Dales en hun collega’s, voor leeftijdsspecifieke zorg. AYA’s met bijvoorbeeld longkanker of zaadbalkanker worden vanwege hun tumorsoort veelal direct doorverwezen naar het AYA-kenniscentrum in het UMCG voor hun behandelingen.
De aftrap van AYA-zorg in Assen werd feestelijk gevierd met een webinar voor alle (oncologische) zorgverleners werkzaam in het WZA. Het webinar gaf inzicht in wat het betekent om op jonge leeftijd kanker te krijgen, hoe AYA-zorg hier vanaf diagnose adequaat op inspeelt en hoe AYA-zorg in Noord-Nederland georganiseerd is. Tijdens het webinar spraken o.a. AYA Zorgnetwerk ambassadeur Kim Gringhuis-Ottens, directeur Eveliene Manten-Horst en verpleegkundig specialisten Manon Somhorst, Marja Dales (WZA) en Henny van Essen (UMCG). Terugkijken kan via deze link.
Een up-to-date overzicht van alle ziekenhuizen waar AYA-zorg geleverd wordt, is te vinden op de AYA-zorgkaart.
Ben je werkzaam in een ziekenhuis waar (nog) geen AYA-zorg wordt verleend? Neem contact met ons op.