Kijk webinar terug
Lijnloze leeftijdsspecifieke AYA-zorg
AYA-zorg is in netwerkverband georganiseerd en wordt centraal gecoördineerd, vanuit de visie: ‘Dichtbij huis als dat kan en verder weg als het moet.’. AYA-zorg wordt geleverd door ziekenhuizen die onderdeel uitmaken van het AYA Zorgnetwerk. In elk UMC en het AVL is een AYA-kenniscentrum met AYA-poli gevestigd voor complexe AYA-specifieke zorgvragen en professionele consultatie en een groeiend aantal algemene ziekenhuizen levert AYA-basiszorg. Om de zorg lijnloos te kunnen verlenen, wordt vanaf dit najaar in pilotvorm de AYA-zorg uitgerold richting eerstelijns zorgverleners die onderdeel uitmaken van oncologiezorgnetwerken in de regio Rotterdam en Nijmegen.
Er zijn tussen de AYA-poli’s van EMC en Radboudumc en de eerstelijnsoncologiezorgnetwerken in die regio’s samenwerkingsafspraken gemaakt, kwaliteitscriteria opgesteld voor de potentiële eerstelijns AYA-zorgverleners en er is een e-learning beschikbaar gesteld.
De beide pilots worden geëvalueerd (middels wetenschappelijk onderzoek) en bij succes uitgerold in de andere regio’s.
AYA-patiëntengroep
Ieder jaar krijgen in Nederland 3.900 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar de diagnose kanker. Zij worden AYA’s (adolescents & young adults) genoemd. AYA’s hebben unieke medische en psychosociale zorgbehoeften typerend voor hun levensfase. Zij hebben vragen over ziekte en behandelingen en de gevolgen daarvan voor hun toekomst bijvoorbeeld omtrent: vruchtbaarheid, studeren, starten op de arbeidsmarkt, het kopen van een huis, het aangaan van relaties.
AYA’s vormen een aparte oncologische patiëntengroep, naast kinderen en oudere volwassenen met kanker.