Informatie voor naasten
Op kanker.nl/jong vind je informatie over onderwerpen die belangrijk zijn als een dierbare kanker krijgt, zoals het omgaan met emoties of hoe je dierbare te steunen. Ook vind je hier een overzicht van de hulp die je kunt krijgen, of kun je (anoniem) een vraag stellen aan een professional.
En je kunt in contact komen met mensen die hetzelfde meemaken als jij.
Als je partner kanker krijgt, staat jouw leven ook op zijn kop. Ook in jullie relatie kunnen er dingen veranderen. Waar kun je tegenaan lopen en hoe ga je daarmee om? Op deze kanker.nl/jong lees je tips die je verder helpen.
Als je volwassen kind kanker krijgt, is dat voor jou als ouder ook heel moeilijk. Je wilt je kind beschermen, maar hebt weinig controle over de situatie. Bovendien is zorgen voor je kind niet langer vanzelfsprekend als je zoon of dochter volwassen is. Hoe ga je daarmee om als ouder? En wat kun je doen?
Als je broer of zus kanker krijgt, heeft dat ook impact op jou. Je voelt je misschien boos, verdrietig of machteloos. Of je bent bang om je broer of zus te verliezen. Lees wat jou misschien kan helpen.
Als jouw vriend of vriendin op jonge leeftijd kanker krijgt, is dat heel heftig. Het heeft ook impact op jou en op jullie vriendschap. Hoe kun je je vriend(in) het beste helpen? Wat kun je zeggen of doen? Bekijk de tips op kanker.nl/jong.
Bijeenkomsten voor naasten
Heb je behoefte om te spreken met mensen die hetzelfde meemaken als jij? Stichting Jongeren en Kanker (SJK) organiseert sinds kort bijeenkomsten voor naasten van jongvolwassen met kanker. Houd de naastenpagina van SJK in de gaten voor de agenda.
Ook lees je op de naasten pagina van SJK over de ervaring van ouders Ellen en Marion, en hoe gesprekken met anderen hen hielpen in de verwerking.
De coördinatie van naasten bijeenkomsten lag voorheen bij het AYA zorgnetwerk.
SJK neemt deze coördinatie vanaf heden over.
Praten met een professional
Als naaste kun je ook altijd professionele hulp zoeken. Het AYA-polizorgteam kan je psychologische steun bieden of je verwijzen naar een psycholoog of maatschappelijk werker. Een overzicht van gekwalificeerde psychologen die gespecialiseerd zijn in hulp aan mensen met kanker én hun naasten, kun je vinden op de Verwijsgids Kanker.
Praten over kanker met kinderen
Een ernstige ziekte zoals kanker, heeft gevolgen voor het hele gezin. Kinderen reageren anders op ziekte dan volwassen gezinsleden. Ook jonge en oudere kinderen reageren verschillend. Hoe pak je een gesprek over kanker het beste aan?
Ook als de diagnose en behandeling alweer een tijd geleden zijn, is het belangrijk om terug te kijken naar de reacties van je kinderen. Die kunnen namelijk ook lang na de diagnose en behandeling gevolgen voor hen hebben.