AYA Award

De AYA Award wordt vanaf 8 maart 2016 geschonken door het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd of levert aan het verbeteren van de zorg voor jong volwassenen met kanker in Nederland. Het bronzen beeldje is ontworpen en gemaakt door beeldend kunstenaar Jacoline Brak.

“Dit AYA beeld straalt zoveel uit: kracht, doorzettingsvermogen; ik zie er de prachtige aalscholver in, die oer Nederlandse vogel, die in de wind haar vleugels droogt, de zon en wind vangt om weer verder te gaan met haar taak en ook samenwerking, openheid en transparantie. Het beeldje oogt licht en luchtig, maar weegt toch zwaar. Rechtop, hoofd omhoog: wij staan ervoor, wij gaan er voor en ook een beetje: kom in mijn armen ik ben er voor je als je het nodig hebt”. - JB

Rosemarie Jansen

Tweede AYA award voor Rosemarie Jansen

Aan Rosemarie Jansen, lid stichtingsbestuur Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform, Pojectleider AYA zorg NL en verpleegkundig specialist AYA zorg in het AYA Kenniscentrum Radboudumc is op 21 september 2018 het AYA beeldje uit gereikt door prof. Dr. Paul Smits, RvB Radboudumc en prof. Dr. Winette van der Graaf, Stichtingsbestuur Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform.

Mét Rosemarie Jansen kreeg zij in het Radboudumc een stevige en deskundige partner erbij. Rosemarie combineert immers passie voor het verpleegkundige vak, kennis over zorg én talent om visie om te zetten in ‘gewoon doen’, dat was precies wat nodig was!

Rosemarie zette haar schouders onder de allereerste AYA poli in Nederland. Het werd een plek in de totale zorg voor jongvolwassenen met kanker waarin het medisch technische aspect én het psycho-sociale leeftijdsspecifieke aspect een geheel vormden.

Rosemarie legde de basis voor co-participatie in de AYA-zorg doordat zij praatte met AYA's over studie, werk, vermoeidheid en sociale isolatie. En ook of zij bang waren om dood te gaan. Altijd vroeg zij: ‘Wie ben je en wat heb jij nodig?’ De vragen die de AYA’s hadden, behandelde zij als ‘hele normale vragen in een abnormale situatie’. En dat werd de kracht van de AYA poli. Van meet af aan heeft zij zich ingezet om die AYA poli een ziekenhuis-brede zorg te laten zijn.

Rosemarie Jansen vond het tijd dat er ook nationaal beweging in kwam. Immers elke AYA in Nederland verdient AYA zorg. Gesteund en financieel gedragen door het Radboudumc, mocht zij samen met anderen vanaf 2013 bouwen aan het zorgnetwerk het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. Rosemarie werd vanwege haar senioriteit en leeftijdsspecifieke kundigheid de projectleider AYA zorg Nederland breed. Zij is het toonbeeld en voorbeeld voor alle zorgprofessionals hoe de AYA zorg te verlenen.

Anno 2018 zijn mede door Jansen haar tomeloze inzet er 7 AYA Kenniscentra bij de UMC’s waarvan er 6 inmiddels ook een AYA poli zorgteam met een AYA MDO hebben voor complexe AYA leeftijdsspecifieke zorg (naast het Radboudumc ook in UMCU, LUMC, ErasmusMC, VUmc en AMC). En bewegen de algemene ziekenhuizen meer en meer mee om AYA basis zorg te verlenen. Want we gaan uit van de AYA zorg dichtbij als het kan en in een centrum als het moet.

In Memoriam

Er is een steen verlegd in een rivier op aarde,
het water gaat er anders dan voorheen. Door het verleggen van die ene steen,
zal de stroom nooit meer dezelfde weg gaan.

We zijn erg verdrietig door het overlijden van

Rosemarie Jansen
Roos

13 februari 2019

Een prachtig mens is van ons heengegaan.
Roos was de grondlegger van leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker in Nederland en de eerste verpleegkundig specialist voor deze patiëntengroep. Haar uitgangspunt voor patiënten was altijd: ‘Wie ben je en wat heb je nodig?’.
Met hart en ziel heeft zij zich ingezet, als betrokken bestuurslid van de Stichting Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform en als toegewijd projectleider AYA-zorg Nederland. Mede door haar visie is er een hecht samenwerkend zorgnetwerk ontstaan, waar jongvolwassenen en zorgprofessionals samenwerken voor de beste zorg voor jongvolwassenen met kanker.

We zullen haar enorm missen.

Het bestuur en kernteam Stichting Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform

Winette AYA Award

Eerste AYA award voor prof. dr. Winette van der Graaf

Prof. dr. Winette van der Graaf ontving de eerste AYA Award tijdens het 3e SPACE4AYA congres in Utrecht. Lara Jongbloets (AYA ambassadeur) en Rosemarie Jansen (Verpleegkundig specialist AYA) hadden de eer om haar deze prijs te overhandigen. Prof. van der Graaf is grondlegger van AYA zorg in Nederland. AYA staat voor Adolescent & Young Adult, 18-35 jarigen gediagnosticeerd met kanker. Van der Graaf is tot medio 2016 voorzitter van het Regionaal AYA Kenniscentrum Radboudumc, Nijmegen en het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. Sinds augustus 2015 is zij verbonden aan het Royal Marsden en het ICR in London. Vanaf het begin zag zij de noodzaak om in zorg, wetenschappelijk onderzoek en in de opleiding gezamenlijk met zorgprofessionals en AYA’s op te trekken en aandacht te vragen voor ‘Kanker op de AYA leeftijd’. Die visie is zij ‘gewoon gaan doen’ in het Radboudumc. Door haar tomeloze inzet ontstond het eerste AYA polizorgteam, was de start van de AYA 4 community, werd de eerste AYA lounge ingericht, werd in 2011 de AYA kwartiermaker aangesteld om de AYA zorg binnen en buiten het Radboudumc uit te rollen. Haar Radboudse AYA initiatief was de basis voor de bouw van het kennis- en zorgnetwerk Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform in 2013. De AYA’s zijn de mensen om wie het gaat, omdat die als geen ander weten hoe het is om kanker te hebben en wat daarbij belangrijk en goed voor hen is. Van der Graaf geeft nooit op om het belang van goede AYA zorg, onderzoek en onderwijs uit te dragen, niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Note redactie: Prof Dr van der Graaf is vanaf 1 oktober 2018 ook verbonden aan het AvL/NKI, Amsterdam.

TOP